Acasa Despre Construct Intelligence Ajutor Contact Comanda online
sau suna la 0264 430013
Cumpara inteligent!

Parcurile Fotovoltaice romanesti si Subventiile de la Guvern

Parcurile Fotovoltaice romanesti si Subventiile de la Guvern

Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017, pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018, pentru centralele eoliene.

Subventiile pentru energia verde vor fi taiate. Guvernul a decis sa amane acordarea unei parti din certificatele verzi pentru producatori de energie.

Amanarea a fost decisa prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de marti.

In proiectul initial, amanarea certificatelor pentru producatorii de energie in panouri fotovoltaice si cei in microhidrocentrale era calculata pana la 1 ianuarie 2017. Pentru producatorii de energie eoliana era prevazut acelasi termen, respectiv 1 ianuarie 2018.

Ordonanta de urgenta modifica si completeaza Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Potrivit Guvernului, ordonanta prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi). In proiect era prevazut in acelasi timp ca pentru unitatile fotovoltaice vor fi acordate doar patru certificate.

In prezent, sunt acordate sase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsa in centrale fotovoltaice, doua certificate pentru energia produsa de turbine eoliene noi si trei certificate pentru energia hidro.

Ordonanta limiteaza acreditarea centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile, introduce obligatia pentru Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrica din surse regenerabile care se va prelua in Sistemul Electroenergetic National, si stabileste monitorizarea semestriala a investitiilor de catre ANRE, ceea ce, in opinia Guvernului, va permite aplicarea imediata a mecanismului de ajustare a supracompensarii.

In urma cu doua saptamani, premierul a anuntat ca Guvernul va esalona subventiile pentru producatorii de energie regenerabila deoarece Romania are in prezent "cel mai generos" sistem de acordare a certificatelor verzi, pe care insa nu mai reuseste sa il sustina.

Impactul in facturi in acest an al costurilor de achizitie de catre consumatori a certificatelor verzi este de aproximativ 53 lei/MWh.

 

In conditiile actuale, totusi sunt 60 de investitii sigure in PARCURI FOTOVOLTAICE. Vrei sa le afli? Cere acum detalii despre Raportul Parcurilor Fotovoltaice – in care primesti date de contact complete, detalii verificate telefonic sau la locatie despre fiecare investitie! Click aici

Newsletter Construct Intelligence
Pentru a primi cele mai proaspete stiri saptamanale despre Construct Intelligence trimiteti-ne adresa dumneavoastra de email.
Despre IBC:

Munceste inteligent. Afla totul despre piata in care activezi.

Tine-te la curent cu cele mai noi trenduri de piata. Citeste doar stirile relevante, cifrele si statisticile [...]

Magazin virtual | Magazin online
RSS